Borujjlenyomat

  • Sikeres projektzárás

    A projekt zárásának sajtóközleménye letölthető:

  • Újabb publikáció a projekt kutatási eredményeiről

    A projekt kutatói a Vinoport internetes bormagazin holnapján publikálták a projekt eredményeit.

    A publikáció megtalálható a Vinoport honlapján: http://vinoport.hu/eleterzes/a-bornak-is-van-ujjlenyomata/2741

  • Kutatóink a projekt eredményeiről tájékoztatták a nyilvánosságot Tarcalon

    Kutatóink nagy érdeklődés mellett prezentációt tartottak a Tarcali „Tokaji borok a mikroorganizmusok tükrében” című konferencián.

  • Megjelent az első publikáció a projekt kutatási eredményeiről

    A Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Szőlőlevél folyóiratának, V. évfolyamának 4. számában jelent meg a projekt kutatásainak eredményeit bemutató publikáció.

    A publikáció letölthető a kutatóintézet honlapjáról: http://www.tarcalkutato.hu/szolo-level/

  • Projekt első részfeladatának zárásának eredményeit nyilvános projekt rendezvényen

    A konzorciumi tagok 2014. június 3. napján az első részfeladat eredményeinek megvitatására nyilvános rendezvényt hirdettek. A rendezvényen a konzorcium tagjai beszámoltak az első részfeladat eredményeiről, melyeket közösen elégedettséggel fogadtak.

  • Sikeres és tartalmas volt a formális projekt indító rendezvény

    A konzorciumi tagok 2014. január 31. napján a projekt szakmai feladatainak és szakmai együttműködés megindítása után formálisan és ünnepélyesen is megindították a projektet. A rendezvényre a sajtó képviselői is hivatalosak voltak.

    Bor ujjlenyomat és biokémiai markerek alkalmazása borászati minőségellenőrzési technológia kialakításához projekt bemutatója

    A borkultúra és kiváló egyedi boraink meghatározó szerepet töltenek be a magyar agrár-élelmiszeripari termékek sorában. A borgazdálkodás a magyar élelmiszeripar arculatának a magyar kultúrának meghatározó része, ezért nemzetgazdasági szempontból is fontos az alkalmazott technológiák fejlesztése, és azon keresztül a minőség növelése. A borok értékelésének és a bortermelés szakmai ellenőrzésének fontos részét képezi a borok szubjektív vizsgálata, ugyanakkor az agrárgazdaságban széles körben használt objektív kontroll technológiák adaptálása a borgazdálkodás területén kevésbé előrehaladott.

    A projekt célja egy egyedi technológiai eljárás és az azt támogató rendszer kifejlesztése, mely lehetővé teszi a szőlészeti és borászati eljárások optimalizálását a minőségi borok előállítása érdekében, valamint objektív mérési lehetőséget biztosít a borhamisítás és a borhibák felismerésére. Célunk továbbá a projektben olyan „Bor ujjlenyomat tudásbázis” alapjait létrehozni, mely tartalmazza a vizsgált borok egyes paramétereit és lehetővé tesz az újonnan vizsgált bortermékek objektív összehasonlítását a tudásbázisban tárolt adatokkal.

    Konzorciumi pályázók bemutatása

    Konzorciumvezető: Data-Press Informatikai Szolgáltató Kft.

    A Data-Press hosszútávú üzleti sikereinek alapja a magas színvonalú szolgáltatás és a vevői elégedettség biztosítása. A cég tevékenységi körébe tartoznak különböző komplex mérő és vezérlő rendszerek, mikrokontroller, illetve mikroprocesszor alapú áramkörök, berendezések tervezése, fejlesztése, gyártása egyedi igények szerint. A vállalkozás 1987-ben alakult, Data-Press Ipari- és Szolgáltató Szövetkezet néven, üzleti folyamatainak támogatására minőségirányítási rendszert alkalmaz, amely megfelel az MSZ EN ISO 9001:2001 szabvány követelményeinek.

    Agrár-ipari konzorciumi pályázó: Hilltop Neszmély Zrt.

    A Hilltop Neszmély Zrt. kezdetben minőségi borok értékesítésével foglalkozott, majd fokozatosan vált a borpiac meghatározó résztvevőjévé. 2011-es adatok szerint ma a cég egyike a 20 legnagyobb árbevételű magyarországi borászatoknak. A vállalkozást 1991-ben Keresztury Éva, Török Imre, Storcz Judit és Kamocsay Ákos alapították, akik ma is Hilltop Neszmély Zrt. vezetői, együtt dolgozva a már majdnem 150 fősre bővült munkatársi gárdával.

    Kutató, nonprofit konzorciumi pályázó: Debreceni Egyetem Genetikai és Mikrobiológiai Tanszék

    A Debreceni Egyetem 2010-ben elnyerte a kutatóegyetemi címet, az elitegyetemi rangot. Az intézmény ezzel elkezdte új kutatóegyetemi programját, amihez indulásként hárommilliárd forint összegű, két évre szóló uniós támogatást kapott.

    Kutató, nonprofit konzorciumi pályázó: Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar

    A Szent István Egyetem Magyarország több régiójában, a Dunán innen és a Tiszán túl működő, Kiváló Egyetem címet elnyert felsőoktatási intézménye. Az ország hat városában folytat oktató és kutató tevékenységet; tanárai és hallgatói ország- és kontinenshatárokat átívelő tudományos, illetve mobilitási projektek révén kapcsolódnak a tudomány és a gyakorlat nemzetközi vérkeringésébe.

     

    A projekt eredménye egy új „Objektív borelemzést és értékelést biztosító technológiai eljárás”, valamint a „Bor ujjlenyomatokat tároló tudásbázis prototípusa”. A projekt eredményét a bortermelés számos területén lehet hasznosítani; példaként a következőket említve:

    · Minőségnövelés a szüret időpontjának pontos meghatározásával

    · Minőségbiztosítás a szőlészeti alapanyagok elemzésével

    · Különleges minőségű borok, évjáratok ujjlenyomatának megőrzése, referenciaértékek tárolása

    · Korai borhibák kiszűrése, objektív beazonosítása

    · Borhamisítás, szőlőhamisítás kiszűrése

    · Nemzeti bortérkép és bor ujjlenyomat tudástár létrehozása

    · Bormarketing

  • DATA-PRESS Kft. vezette konzorcium támogatást nyert kutatás fejlesztési projekt megvalósítására

    A Data-Press Kft. vezette konzorcium támogatást nyert el a borujjlenyomat és biokémiai markerek alkalmazása borászati minőségellenőrzés támogatásához szükséges technológia kialakításához.

    Az AGR_PIAC_13-1-2013-0027 számú projekt összköltsége 880 132 000 Ft, melyből 668 457 500 Ft a Kutatás és Technológiai Innovációs Alap által nyújtott támogatás.