Borujjlenyomat
- Sikeres projektzárás
A projekt zárásának sajtóközleménye letölthető:
- Újabb publikáció a projekt kutatási eredményeiről
A projekt kutatói a Vinoport internetes bormagazin holnapján publikálták a projekt eredményeit.
A publikáció megtalálható a Vinoport honlapján: http://vinoport.hu/eleterzes/a-bornak-is-van-ujjlenyomata/2741
- Kutatóink a projekt eredményeiről tájékoztatták a nyilvánosságot Tarcalon
Kutatóink nagy érdeklődés mellett prezentációt tartottak a Tarcali „Tokaji borok a mikroorganizmusok tükrében” című konferencián.
- Megjelent az első publikáció a projekt kutatási eredményeiről
A Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Szőlőlevél folyóiratának, V. évfolyamának 4. számában jelent meg a projekt kutatásainak eredményeit bemutató publikáció.
A publikáció letölthető a kutatóintézet honlapjáról: http://www.tarcalkutato.hu/szolo-level/
- Projekt első részfeladatának zárásának eredményeit nyilvános projekt rendezvényen
A konzorciumi tagok 2014. június 3. napján az első részfeladat eredményeinek megvitatására nyilvános rendezvényt hirdettek. A rendezvényen a konzorcium tagjai beszámoltak az első részfeladat eredményeiről, melyeket közösen elégedettséggel fogadtak.
- Sikeres és tartalmas volt a formális projekt indító rendezvény
A konzorciumi tagok 2014. január 31. napján a projekt szakmai feladatainak és szakmai együttműködés megindítása után formálisan és ünnepélyesen is megindították a projektet. A rendezvényre a sajtó képviselői is hivatalosak voltak.
Bor ujjlenyomat és biokémiai markerek alkalmazása borászati minőségellenőrzési technológia kialakításához projekt bemutatója
A borkultúra és kiváló egyedi boraink meghatározó szerepet töltenek be a magyar agrár-élelmiszeripari termékek sorában. A borgazdálkodás a magyar élelmiszeripar arculatának a magyar kultúrának meghatározó része, ezért nemzetgazdasági szempontból is fontos az alkalmazott technológiák fejlesztése, és azon keresztül a minőség növelése. A borok értékelésének és a bortermelés szakmai ellenőrzésének fontos részét képezi a borok szubjektív vizsgálata, ugyanakkor az agrárgazdaságban széles körben használt objektív kontroll technológiák adaptálása a borgazdálkodás területén kevésbé előrehaladott.
A projekt célja egy egyedi technológiai eljárás és az azt támogató rendszer kifejlesztése, mely lehetővé teszi a szőlészeti és borászati eljárások optimalizálását a minőségi borok előállítása érdekében, valamint objektív mérési lehetőséget biztosít a borhamisítás és a borhibák felismerésére. Célunk továbbá a projektben olyan „Bor ujjlenyomat tudásbázis” alapjait létrehozni, mely tartalmazza a vizsgált borok egyes paramétereit és lehetővé tesz az újonnan vizsgált bortermékek objektív összehasonlítását a tudásbázisban tárolt adatokkal.
Konzorciumi pályázók bemutatása
Konzorciumvezető: Data-Press Informatikai Szolgáltató Kft.
A Data-Press hosszútávú üzleti sikereinek alapja a magas színvonalú szolgáltatás és a vevői elégedettség biztosítása. A cég tevékenységi körébe tartoznak különböző komplex mérő és vezérlő rendszerek, mikrokontroller, illetve mikroprocesszor alapú áramkörök, berendezések tervezése, fejlesztése, gyártása egyedi igények szerint. A vállalkozás 1987-ben alakult, Data-Press Ipari- és Szolgáltató Szövetkezet néven, üzleti folyamatainak támogatására minőségirányítási rendszert alkalmaz, amely megfelel az MSZ EN ISO 9001:2001 szabvány követelményeinek.
Agrár-ipari konzorciumi pályázó: Hilltop Neszmély Zrt.
A Hilltop Neszmély Zrt. kezdetben minőségi borok értékesítésével foglalkozott, majd fokozatosan vált a borpiac meghatározó résztvevőjévé. 2011-es adatok szerint ma a cég egyike a 20 legnagyobb árbevételű magyarországi borászatoknak. A vállalkozást 1991-ben Keresztury Éva, Török Imre, Storcz Judit és Kamocsay Ákos alapították, akik ma is Hilltop Neszmély Zrt. vezetői, együtt dolgozva a már majdnem 150 fősre bővült munkatársi gárdával.
Kutató, nonprofit konzorciumi pályázó: Debreceni Egyetem Genetikai és Mikrobiológiai Tanszék
A Debreceni Egyetem 2010-ben elnyerte a kutatóegyetemi címet, az elitegyetemi rangot. Az intézmény ezzel elkezdte új kutatóegyetemi programját, amihez indulásként hárommilliárd forint összegű, két évre szóló uniós támogatást kapott.
Kutató, nonprofit konzorciumi pályázó: Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar
A Szent István Egyetem Magyarország több régiójában, a Dunán innen és a Tiszán túl működő, Kiváló Egyetem címet elnyert felsőoktatási intézménye. Az ország hat városában folytat oktató és kutató tevékenységet; tanárai és hallgatói ország- és kontinenshatárokat átívelő tudományos, illetve mobilitási projektek révén kapcsolódnak a tudomány és a gyakorlat nemzetközi vérkeringésébe.
A projekt eredménye egy új „Objektív borelemzést és értékelést biztosító technológiai eljárás”, valamint a „Bor ujjlenyomatokat tároló tudásbázis prototípusa”. A projekt eredményét a bortermelés számos területén lehet hasznosítani; példaként a következőket említve:
· Minőségnövelés a szüret időpontjának pontos meghatározásával
· Minőségbiztosítás a szőlészeti alapanyagok elemzésével
· Különleges minőségű borok, évjáratok ujjlenyomatának megőrzése, referenciaértékek tárolása
· Korai borhibák kiszűrése, objektív beazonosítása
· Borhamisítás, szőlőhamisítás kiszűrése
· Nemzeti bortérkép és bor ujjlenyomat tudástár létrehozása
· Bormarketing
- DATA-PRESS Kft. vezette konzorcium támogatást nyert kutatás fejlesztési projekt megvalósítására
A Data-Press Kft. vezette konzorcium támogatást nyert el a borujjlenyomat és biokémiai markerek alkalmazása borászati minőségellenőrzés támogatásához szükséges technológia kialakításához.
Az AGR_PIAC_13-1-2013-0027 számú projekt összköltsége 880 132 000 Ft, melyből 668 457 500 Ft a Kutatás és Technológiai Innovációs Alap által nyújtott támogatás.